Gyakran ismételt kérdések

Az igényeidnek és vágyaidnak megfelelően a Gablok személyre szabott tervet készít, majd mindent megad Neked, amire szükséged lehet a faváz elkészítéséhez.

"Milyen típusú szigetelést használnak a Gablok szigetelt fakockák?" "Hogyan tartják össze a házamat a Gablok hőszigetelt tömbök?"

Az új és innovatív koncepciók gyakran sok kérdést vetnek fel, ezért a Gablok csapata felsorolta Neked a leggyakrabban feltett kérdéseket a házépítéshez használt szigetelt blokkjainkról.

Szeretnéd GABLOK-ból megépíteni a házadat, és többet megtudni termékeinkről? Megválaszoljuk kérdéseidet.

Van olyan kérdésed, amely nem szerepel a GYIK-ben? Tudasd velünk, és visszajelzünk, illetve ezáltal is folyamatosan bővítjük a gyakori kérdések és válaszok listáját!

Gyerekként Gabriel, a rendszer feltalálója rajongott a logikai és építő játékokért. 25 évig dolgozott a hagyományos kivitelezés területén, és ezt követően kifejlesztett egy szigetelt fa házépítési rendszert, a GABLOK-ot.

Erre szakosodott mérnöki irodák hosszú hónapokig tartó kutatás, számítások, és tesztelés után a GABLOK építési rendszert validálták a szerkezeti elemzésre, az energiahatékonyságra és az akusztikai teljesítményre egyaránt.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan illeszkednek egymáshoz az egyes fablokkok? Szükség van-e a Gablok-blokkokhoz kötésre?

A szigetelt blokkok összekötése

A Gablokkal történő egyéni építés során nincs szükség összekötő rendszerre. Az egyes fablokkok egymáshoz illeszkednek, éppúgy, mint egy építőkockák, így alakítják ki a ház szerkezetét.

A külső falfelületet és az egyes szigetelt fablokkokat függőleges szarufarendszer rögzíti egymáshoz.

Miután a padló elkészült, ezek a szarufák - függőlegesen rögzítve 40 cm-enként - a mellékelt csavarok segítségével nemcsak a szintet alkotó összes blokkot, hanem az alsó és a felső megmunkált sínt is összekötik.

Ezután alkalmazható az ön által választott anyag a felületekre, mint például a Gyproc panelek vagy bármely más választott anyag.

Gyakorlati szempontból a szigetelt fablokkok (menetes vagy szigetelt indítóblokkokon) be vannak ágyazva egy indítósínbe. Miután a fal elkészült, egy második sín (megmunkált sín) kerül az utolsó sorra (a mennyezet alatti blokk vagy a szigetelt szalagblokkok). Koszorúként és támaszként működik a padlóelemek beépítéséhez.

A faváz ekkor kész és stabil. Ugyanezt a technikát alkalmazzák a belső teherhordó falak rögzítésére.
Hogyan illeszkednek a különböző technikák egy Gablok-konstrukcióba?

Szerkezeti munka és házilagos építési technikák

Úgy döntött, hogy szintet lép, és megépíti saját favázas házát?

Ha a Gablok hőszigetelt fablokkjai egymásba illeszkedve alkotják a ház teherhordó falait, további technikai kérdésekben tanácsokra lehet szüksége. Néhány kérdés magában foglalja az áramot, a riasztórendszert és a vízvezetékeket.

Ne aggódjon, a Gablok mindenről előre gondoskodik.

A szigetelt fablokkokat összetartó két szarufa távolságát „gépészeti résnek” nevezzük, és körülbelül 40 cm széles. Ez a távolság lehetővé teszi a ház zavartalan működéséhez szükséges különféle gépészeti csatlakozások egyszerű telepítését.

Csak annyit kell tennie, hogy lezárja a gépészeti réseket olyan befejező panelekkel, mint a Gyproc panelek. A padlóelemek egy 10 cm-es nyílással is rendelkeznek, ami lehetővé teszi a vízvezeték-rendszer, a szaniter bekötések és az elektromos vezetékek átjutását.

Az összes rendelkezésre álló szigetelő közül a Gablok a habosított polisztirolt és grafit adalékot (EPS) választotta az építési rendszeréhez.

Milyen típusú szigetelésből készülnek a házilagos építőblokkok? Mi a szigetelőértékük?

Among all the insulators available, Gablok has made the choice of expanded polystyrene with graphite additive (EPS) for its building system.

Polisztirol és fenntartható fejlődés

Az EPS körülbelül 98% levegő. A fennmaradó 2% olajfinomításból származó anyag. Az EPS második életet ad ennek az anyagnak, amelyet nem lehetett üzemanyagként felhasználni.

Az alaptermék sztirolgyöngy alakú. A gyöngyök vízgőzzel érintkezve 40-szeresére növelik a térfogatukat oldószerek vagy egyéb ragasztók nélkül. A feltételezésekkel ellentétben, a sztirol-monomer olyan összetevő, amely természetesen megtalálható a növényekben. Nem káros az egészségre, az idő múlásával stabil marad, nincs negatív hatása a környezetre, nem mérgező és nem is szennyező.

A mindennapi életben néhány élelmiszer csomagolásban találunk EPS-t, mert nem okoz allergiát vagy betegséget.

A szigetelt blokkok karbon- és ökológiai lábnyoma

Az EPS környezetbarát. Nagy előnye az is, hogy nagy teljesítményű szigetelő rendszer.

Az EPS-sel ellátott hagyományos ház vagy faváz karbonlábnyoma kisebb, mint a téglaépítésűé.

Az EPS kis mérete miatt kisebb szállítási költséggel jár, és kevesebb helyet foglal el. Térfogatnövekedése miatt nem használ jelentős mennyiségű vizet és energiát alakjának növelésére. Az X-PACK vállalat elvégzi a kiegészítő munkát Verviers-ben, amelynek során az EPS-t az általunk használt szigetelőblokkokba teszi.

Az EPS újrahasznosított és szinte teljes egészében újrahasznosítható termék, még növénytermesztéshez is használják.

A lenyűgöző teljesítmény a fa és az EPS ötvözetének gyártásával.

A Gablok szigetelt fablokkokhoz tervezett EPS szigetelést OSB zsaluzattal kombinálják.

A fa és az EPS keverése lehetővé teszi, hogy a Gablok konstrukciók nagyon érdekes szigetelési értéket és energiateljesítményt biztosítanak.

A Gablok-kal épített fal hővezető képessége („U” értéke) 0,15 w/m²k. Szigetelt fablokkjaink képesek lesznek megfelelni a 2021-es EPB követelményeknek.

Az EPS hővezetési értéke („λ” értéke) R = 0,035 w/mK.

Használhatók-e az önépítő blokkok bármely házfelülethez?

Szeretné felépíteni saját favázas házát Magyarországon?

A Gablok szigetelt fablokkokat biztosít Önnek a ház szerkezetéhez. A házilagos építési projekt terveinek elkészítése után útmutatást adunk az épület kivitelezéséhez.

Szükség esetén műszaki segítséget nyújtunk Önnek a házilagos építési projektje során.

A Gablok és a környezet

A Gablok önépítő szerkezetének hatása

Amellett, hogy nagy teljesítményű, szigetelt fablokkokat biztosít házilagos építési projektekhez, a Gablok koncepció tökéletesen igazodik a mai problémákhoz.

A Gablokot úgy tervezték és a tanulmányok azt mutatják, hogy kevésbé negatív hatással van a környezetre.

A szigetelt fablokkokat Belgiumban tervezték újrahasznosítható anyagokkal. A Gablok együttműködik a helyi vállalatokkal: X-PACK a Verviers-ben ésl’atelier Les Gaillettes Battice-ban.

Az a fa, amellyel az önépítő blokkjainkat készíthetjük, OSB. Ez a fatermék tömörített faaprítékból áll, ami 100% -ban újrahasznosíthatóvá teszi.

Blokkjaink tartalmazzák az EPS-t (habosított polisztirolt) a szigeteléshez. Az EPS olyan anyag, amelynek előállítása kevés energiát és kevés vizet igényel, mivel önmagában a mérete 40-szeresét veszi fel hővel érintkezve, miközben megőrzi a különösen jó szigetelő képességet. 100% -ban újrahasznosítható anyag.

Tágulási képességének köszönhetően az EPS könnyen szállítható.

Annak érdekében, hogy a tiszta környezet még az építkezésen is megmaradjon, az önépítő blokkokat kötegelt raklapokon szállítjuk Önnek a lehetséges hulladék elhelyezéséhez szükséges felszereléssel.

A blokkok egymáshoz illeszkednek anélkül, hogy mérgező kötést kellene használni.

A házilagos építési terv elkészülte után megkapja a projektjéhez szükséges blokkok számát.

Biztosítja-e a fablokkok összeszerelése a minőségi házilagos építést?
A Gablok favázas önépítő rendszert egyemeletes ház építésére tervezték. El lehet gondolkodni azonban egy kétszintes ház építésén is az elvégzendő stabilitási vizsgálat függvényében. Ha az indítósín megfelelően vízszintes, akkor a szigetelt fablokkok összeszerelése tökéletesen függőleges lesz az első emeletig. Az önépítő blokkjaink kalibrálása 0,5 mm tűrést vesz figyelembe. Eddig nem történt korrekció a projektjeinken. Hogyan rögzül az önépítő szerkezet a padlóhoz? Az önépítésű ház faszerkezete csavarkulcsot nem igénylő sarokvasakkal van a padlóhoz rögzítve. A betonalap úgy épült, mint egy hagyományos háznál. Mi a helyzet a tömbök szigeteléséhez használt fa minőségével? A Gablok építőelemeihez használt fa 18 mm vastag OSB: természetes gyanta és faapríték keveréke. Az OSB-t különlegessé teszi az a tény, hogy a gyártásához használt fa erősen tömörített. Az idő múlásával stabil marad, mivel már nem dolgozik. A Gablokkal az otthona síkjai tökéletesek maradnak.
Használhatók-e az önépítő blokkok bármely házfelülethez?
A Gablok önépítő rendszerét szinte minden esetben tanulmányozták a szerkezeti munka tekintetében. A szigetelt fablokkokat egy szerkezet határoló falainak felépítésére tervezték. A Gablok lehetőséget kínál bármilyen felületre történő építkezésre. A tervek elkészítésekor megpróbálunk a lehető legjobban megfelelni az Ön igényeinek, hogy a házilagos építési projekt hű maradjon az elképzeléseihez, miközben kivitelezése továbbra is egyszerű. Ami a felületeket illeti, a megvalósítást is a kívánt burkolat típusának megfelelően alakíthatjuk ki. A kész faház felületeinek méretei Szeretne 2 m hosszú ablakkereteket beépíteni? A fablokkok 30 cm szélesek, ezért a tervezett teljes hossz 2,10 m lesz. 5 cm-es szigetelt fa kivágások kerülnek az ablak mindkét oldalára, hogy elérjük a kívánt 2 m-t. Mindezeket az opciókat előzetesen elkérjük, hogy csak az legyen az építkezésen, amire szüksége van, elkerülve ezzel a felesleges hulladékot. Ha saját maga akarja megépíteni a házát a Gablokkal, akkor az építési engedélyével felkeresheti a különböző forgalmazókat az utolsó simítások megtervezéséhez. Az összes műszaki szempont előzetes felmérésével sok időt takaríthat meg! Például hat-nyolc hetet spórol meg a külső asztalosmunka előzetes megrendelésével. Szigetelt fablokkokból álló padló kialakítása A Gablok rendszert frissítettük a kétemeletes projektek követelményeihez. A stabilitási vizsgálat után továbbra is fontolóra vehetjük egy háromszintes ház építésének lehetőségét.
Hol gyártják a Gablok önépítő blokkjait?
Az a tény, hogy a Gablok önépítő blokkjait teljes egészében Belgiumban tervezték, hozzáadott értékekkel bővíti a termékeinket. Együtt akartunk működni a helyi vállalatokkal a favázhoz használt önépítő blokkok gyártásában. Kiváltság számunkra, hogy a Verviers és a Battice képzett csapataival dolgozhatunk együtt: X-PACK blokkok gyártásához EPS szigeteléssel és grafit hozzáadásával, illetveASBL Les Gaillettes szerkezetek gyártásához OSB panelek használatával. Mindkét vállalat a blokkok olyan részét gyártja, amelyet aztán Gablok szigetelt fablokká szerelünk össze. X-PACK és öntött táguló termékek Szigetelt blokkjaink szigetelt része EPS-ből és hozzáadott grafittal készül. Az alaptermék sztirolgyöngy. A gyöngyök vízgőzzel érintkezve 40-szeresére növelik a térfogatukat oldószerek vagy egyéb ragasztók nélkül. A következő lépés az öntőformákba helyezés és az X-PACK által végzett összenyomás. A kapott termék a Gablok® fablokkok szigetelését képezi. Ennek a módszernek köszönhetően az EPS hiperszigetelő anyaggá válik, amely 2% anyagból és 98%-ban a legjobban létező szigetelő anyagból, a levegőből áll. L'atelier Les Gaillettes és szigetelt fablokkok Az ASBL Les Gaillettes feladata a különféle fa építőelemek gyártása. Ezek olyan fablokkból állnak, amelyek EPS szigetelést tartalmaznak. Az OSB panelek faapríték és természetes gyanta keverékéből állnak. A faaprítékot összepréselik, így 18 mm-es OSB-panellé állnak össze. A blokkjainkat alkotó OSB/3 és OSB/4 nem tartalmaz formaldehidet. Az ilyen típusú fa nagy előnye, hogy már nem dolgozik. Nincs veszélye annak, hogy az alakja idővel megváltozik. Az otthona síkjai tökéletesek maradnak. Összeszerelésük után a Gablok önépítő blokkjait kötegelt raklapokon szállítják, ezzel elkerülhető az építkezésen keletkező felesleges hulladék. A helyi és társadalmi vállalatok együttműködnek a kiváló minőségű önépítő termékek biztosításában.
Energiahatékonyság, hőszigetelés, EPB és Gablok szigetelésű fablokkok
Az EPB-t eseti alapon vizsgálják az egyes építési helyszíntől függően. Az épületek energiahatékonyságát (EPB) számos pontos kritérium alapján értékelik, amelyek értéke a lakás típusától függően eltér. Ezek a kritériumok megfelelnek a lakóépületet meghatározó jellemzőknek. Például: a felhasznált különféle hőszigetelések (tető, külső falak, belső falak stb.), a váz és az ablakfelületek típusa, a fűtési rendszer vagy a ház tájolása. A Gablokot használó, saját építésű projektben ugyanúgy, mint bármely más épületben, lehetetlen megadni az EPB pontos értékét a többi adat (fűtési rendszer, szellőzőrendszer, az ablakok szigetelésének foka stb.) ismerete nélkül. Ennek ellenére állíthatjuk, hogy egy Gablok fal hővezető képessége („U” értéke) U = 0,15 w/m²k. Szigetelt fablokkjaink képesek lesznek megfelelni a 2021-es EPB követelményeknek. Ma az EPB által a falhoz szükséges hővezető képesség U = 0,24 w/m²k A passzívház falának hővezető képessége U = 0,10 w/m²k. Ne feledje, hogy Gablok falaink szigetelési értékét mindig további külső szigetelés
Felújítható egy ház Gablok fablokkokkal?
A szigetelt fablokkokat úgy tervezték, hogy megfeleljenek az önépítő projektek követelményeinek. A Gablok OSB fablokkok egymáshoz illeszkedve alkotják a leendő ház szerkezetét. A Gablok faházkészlet kis súlyának és könnyű használatának köszönhetően Belgiumban a saját házát gyorsan és előrelátóan felépítheti. Az önépítő projekt előre tervezhető, mivel minden méret és falfelület előre kiszámított. Az egyes fablokkokat kötegelt raklapon szállítjuk Önnek. A kezdeti szakaszok során idő takarítható meg, ami nagyon fontos egy építkezés tekintetében. Az önépítő projekt alapos megtervezése azt is lehetővé teszi, hogy ne maradjon hulladék az építkezésen.
Mi a helyzet a szigetelt zsalublokkok használatával történő felújítással?
A Gablok rendszer tökéletesen integrálható a hozzáépítések kivitelezésébe. Egy egyszerű vázlat lehetővé teszi számunkra, hogy megvizsgáljuk a megvalósíthatóságot, és személyre szabott árajánlatot adunk Önnek.
A felső emelet kialakításához helyezhetők-e gerendák vagy betonburkolat a szigetelt fablokkokra?
A Gablok esetében minden önépítő projekt ugyanazokat a szigetelt fa elemeket használja. Ezek között megtalálható a saját padlórendszerünk. Nem szükséges esztrich betont beépíteni. Mi biztosítjuk a padló készítéséhez szükséges összes gerendát és áthidalót. A Gablok önépítő készlet fából készült gerendákból áll, amelyek igen nagy fesztávolságot képesek biztosítani
Mit tartalmaz a Gablok faház önépítő készlet?
Faház készlet A Gablok által kínált favázas házak önépítő készlete a határoló falak összes szigetelt elemét tartalmazza. A Gablok lehetővé teszi a teherhordó belső falak és az épület külső szerkezetének megépítését. Az önépítő projekthez használt szigetelt fablokkokat kötegelt raklapokon szállítják az építkezéshez. Ez megtakarítja a helyszíni feldolgozással járó hulladékot. Az építkezés gyorsan kivitelezhető, és a környezete tiszta marad a teljes önépítő folyamat során. Ha elkészült házának favázas szerkezete, már csak a teljes tetőrendszer befejezése és az általános burkolási munkák (burkolás, speciális létesítmények stb.) elvégzése marad hátra. A Gablok elemek felhasználásával történő önépítéshez nincs szükség száradási időre. A Gablokkal a blokkok összeszerelése egyszerű és gyors folyamattá válik. A teljes építési folyamatot a blokkokhoz mellékelt terv ismerteti. A Gablok csapata továbbra is műszaki támogatást nyújt Önnek a teljes önépítő folyamat során. Intuitív, de tervezett építési módszer. A nyílások (ajtók, ablakok és egyebek) méreteit előre meg kell határozni az építési engedély kiadásakor. Ezért megrendelheti a szükséges elemeket, amelyeket közvetlenül a határoló falak megépítése után beépíthet.
Mekkora a „normál” Gablok szigetelt fablokk súlya?
A Gablok blokkok 3 különböző hosszúságban állnak rendelkezésre: 30 cm, 60 cm és 90 cm. Az egyes blokkok magassága és mélysége mindig megegyezik. Ez 30 cm. A 60 cm-es szigetelt fablokk súlya mindössze 7,5 kg, ami nagyon megkönnyíti a kezelését.
Milyen hosszú a fa elemeink élettartama?
A Gablokkal épített szerkezet teljes élettartama megegyezik a hagyományos házakéval. Falak szigetelt fablokkokkal Szigetelt fablokkokból álló fal nyomószilárdsága 150 kN/m. Áthidalók, gerendák és padlóelemek Az áthidalók, az ajtók és a keretek feletti záró elemek. A leghosszabb áthidalóink 240 cm hosszúak. A gerendák nagyon fontos szerepet játszanak, és jól illeszkednek a projektbe. A padlóelemek teljes fesztávolsága 4,80 m. Gerenda közbeiktatásával azonban növelhető ez a fesztáv. A teherbírás tekintetében a padlóelemek 250 kg/m² terhelést tesznek lehetővé.
Milyen anyagok alkotják az önépítő blokkot?
Az önépítő projekthez használt szigetelt fablokkok fa összetevője OSB-ből, a szigetelő anyaga pedig EPS-ből áll. OSB: szigetelt fablokkok Az OSB olyan típusú fa, ami faaprítékból és természetes gyanta keverékéből áll. Nem tartalmaz formaldehidet. A faaprítékot összepréselik, így 18 mm vastag OSB-panellé állnak össze. Az OSB egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a stabilitása. A használt OSB panelek 3. és 4. osztályúak. Az ebben a folyamatban használt fa már nem dolgozik. A favázszerkezet ezért idővel nem deformálódik tovább. EPS: szigetelőanyag a fablokkokban Az EPS jelentése habosított polisztirol. A polisztirolgyöngyöket kemencébe helyezik. Méretüket és térfogatukat 40-szeresére növeli, amikor hővel érintkeznek. A kapott terméket ezután formákba öntjük, mielőtt préseléssel EPS-sé válik. A szigetelés 2% anyagból és 98% levegőből áll. Az EPS hiper energiahatékony szigetelést biztosít. A fa és az EPS társítása az önépítő blokkoknak tökéletes szigetelést biztosít.